Всеки ден хиляди деца в България се събуждат с надеждата, някой като Вас да промени живота им!
Споделени мигове

Споделени мигове

27.06.2016

„Каквото и щастие да съм преживявала до този момент, нищо не може да се сравни с удоволствието да кърмя дъщеря си. Прегръщам я, давам й най-ценното от себе си и усещам, че сме едно цяло. Всичко това се случва благодарение на Центъра за майчино и детско здраве в  Шумен, подкрепен от УНИЦЕФ.“ 

 

Подготовката за майчинството

Докато се грижи за живота, който расте в нея, Елена Цанева се подготвя за призванието да бъде майка. От часовете прекарани в интернет тя научава, че кърменето е естествено продължение на раждането и че след пъпната връв, гърдата носи следващата най-добра храна за бебето. Разбира още, че „бялата кръв“, както наричат майчиното мляко, е незаменима, не само заради живите човешки клетки и хранителни ензими, които съдържа, а защото чрез нея майката предава своята енергия и любов на детето си. Затова мечтае да кърми.„Изкарах последните три месеца от бременността в болницата. Там се запознах с Гьонюл Мехмед, консултант по кърмене към Центъра за майчино и детско здраве в Шумен - мила и топла жена, невероятен оптимист. Предложи ми помощта си след като родя. Тогава още не си давах сметка, колко полезна ще бъде за мен тази среща.“

 

Раждането

Елена ражда под пълна упойка. По-късно от лекарите тя разбира, че дъщеря й е закъсняла  с първия си вик, че има физиологична жълтеница и че със своите 2 400 гр. е на границата да влезе в статистиката за недоносени деца. „От няколко години се опитвам да забременея – Надежда е дълго чакано дете. Думите на лекарите ме стресираха, бях я видяла за малко, когато се събудих от упойката. Нямах търпение да я взема в прегръдките си. Дадоха ми я на третия ден – толкова прекрасна, но толкова малка. Успокоиха ме, че няма нужда от кувьоз и лечение с антибиотици и че ще навакса с теглото. Но всеки път, когато я слагаха на гърдите ми, не успявах да я накърмя, въпреки че имаше сукателен рефлекс. Беше вяла, отпусната и през повечето време спеше. Гьонюл се появи в точния момент. Поговорихме за това, че кърменето има ключова роля за преодоляването на жълтеницата и обеща да ми помогне.“

 

Безценната подкрепа

Следвайки напътствията й Елена успява да закърми бебето си. „Започнахме с пет грама на ядене. Твърде недостатъчно, но беше малка победа и аз бях обнадеждена, че детето ми няма да е само на адаптирано мляко. На тръгване от болницата, Гьонюл ми даде контактите на друга сестра от центъра – Стефка Асенова, която да ме посещава у дома при нужда. Свързах се с нея няколко дни след изписването от болницата, защото дъщеря ми продължаваше да няма тонус за кърмене и заспиваше на гърдите ми. Притеснявах се колко от млякото ми поемаше и разчитах изцяло на дохранването.“

 

Полезни съвети за майки

Стефка се оказва ценен съветник за притеснената майка. Едно от нещата, които Елена научава първо, е, че трябва да забрави за часовника и да кърми детето си при поискванезащото така освен храна то ще получава утеха и емоционална подкрепа, особено необходими в първите месеци.
„Казваше ми също, че трябва време, че  нещата се случват по-трудно, защото Надежда все още е малка, настояваше да бъда по-смела, да упорствам повече, когато я събуждам. Показа ми всичко свързано с къпането, омазняването, почистването на пъпа и обличането. Присъствието й вкъщи ме успокои и кърмата ми тръгна повече. Направихме няколко пробни измервания с електронна везна, оказа се, че дъщеря ми поема от мен 50 - 70 грама на ядене. В края на месеца кантара показа, че е качила  800 грама. Това си беше постижение! Ден след ден нещата потръгнаха, жълтеницата й  намаля, аз станах по-самостоятелна в грижите към нея. Постигнах всичко това с помощта на Стефка. Вече не й звъня през ден, но запазих традицията с везната в края на всяка седмица за собствено успокоение.

Благодарение на хората от центъра за майчино и детско здраве всеки ден изживявам мечтата си – да кърмя дъщеря си.

* Историята е базирана на истински случай от практиката на патронажните сестри в Центъра за майчино и детско здраве, но използваните изображения няма пряка връзка със семействата, споменати в текста.

 

Какво е „ЦЕНТЪР ЗА МАЙЧИНО И ДЕТСКО ЗДРАВЕ“  

В основата на дейността на УНИЦЕФ е залегнало разбирането за ранното детство като изключително важен период с влияние върху здравето, образованието и житейската реализация на човека. Съвременните научни данни показват, че инвестициите в програми за подкрепа на родителите през тези критични години след раждането, когато се поставят основите на личностното развитие и благосъстояние, допринасят за формирането на едно здраво и успешно поколение.

В началото на 2013 година УНИЦЕФ България в сътрудничество с Министерството на здравеопазването, Агенцията за социално подпомагане и професионалната организация на медицинските сестри и акушерки разработиха модел на Център за майчино и детско здраве. Методиката на дейността на центъра е одобрена от Министерството на здравеопазването. С дейността си Центровете допълват и разширяват работата на общопрактикуващите лекари и педиатри по посока консултиране, информиране и  обучение на родителите, както допринасят и за ранното идентифициране на рискови фактори за благополучието на децата и ранна намеса за тяхното преодоляване.

Центровете предоставят домашни посещения на бъдещи родители и семейства на деца до 3 години с цел да осигурят подкрепа за осигуряване на най-благоприятни условия за развитието на децата.Понастоящем проектът се реализира на територията на две пилотни области в страната – Шумен и Сливен.