Всеки ден хиляди деца в България се събуждат с надеждата, някой като Вас да промени живота им!
Братята с лъвски сърца

Братята с лъвски сърца

11.11.2014

Тази история започва от полусъборена двуетажна къща, с неясни очертания. През пукнатините и зеещите като черни дупки прозорци се открива света на двама братя – мрачен и студен, лишен от майчина любов.


Съдбата довежда Валентина Загорова, социален сътрудник от Семейно-консултативния център в Шумен, до „дома” на Румен и Росен, за да им помогне.

„Шокът от видяното изтри мислите ми за момент. Не можех да повярвам, че на това място живеят деца: без ток, без вода и без очаквания.

Първата среща не мина гладко. Запознах се с Румен, Росен го нямаше. Заведе ме до входната врата, открехна я и с поглед, забит в износените си маратонки, мe спря: „Не е подредено!”. Зад гърба му се отвори коридор, затрупан със стари мебели и вещи. Не настоях и останах в двора, където чух част от историята на двамата братя. Момчето разказваше бързо, без емоция, избягваше неудобните въпроси и погледа ми. За майка си нищо не знаеше, заминала преди години за Турция, изпратила един път пари, след това престанала: „Казват, че гледа деца, но не вярвам, тя собствените си не поглежда...”. Освен по-малкия си брат Росен, Румен има и сестра, омъжена в съседното село, но доколкото разбрах от него, опитвала да забрави миналото си и не се срещали много. И тримата били от различни бащи.”

След като завършва средното си образование Румен поема изцяло грижата за Росен. За 15 лева на ден през ръцете му минават тонове метал за вторични суровини. С това издържа брат си и себе си, но така и не успява да събере достатъчно за ток и вода: „Вечер сме на свещи, свикнали сме. Когато е много студено отиваме в интернет кафето, където е топло и светло.”

Докато се отдалечава от къщата Валентина още усеща горчивия вкус от историята, която малко й напомня на книгата на Астрид Линдгрен, „Братята с лъвски сърца”. Развълнувана тя споделя случая с екипа си и заедно изготвят план как да помогнат на Румен и Росен. „Решихме, че трябва да вървим стъпка по стъпка. Тръгнахме от електричеството. Сумата не беше голяма – около двеста лева с лихвите. Внесохме една част с помощта на дарител, а за останалата сума трябваше да подадем молба за разсрочено плащане. Изникна проблем с партидния номер, но омбудсманът на града лично се ангажира със случая. Няколко часа по-късно за първи път къщата на двамата братя беше огряна от светлина.

„После чудесата започнаха да се случват едно след друго. Нов дарител беше платил остатъка от дълга за тока и водата.”

Историята на двамата братя стига и до честотите на Радио Шумен: Румен и Росен получават не само дарение от екипа, но и предаване, с което успяват да се докоснат до сърцата на много слушатели. След финала му телефонните линии в офисите на радиото прегряват. Списъкът на дарителите започва да расте, включва се дори екипът на детска градина от Плевен. Освен пари момчетата получават хладилник, теракотени плочки и материали за подова настилка. С ремонта на къщата се заемат фирми от региона със съдействието на общините Шумен и Хитрино.

Докато всичко това се случва Росен се крие в сянката на брат си. За него директорът на училището казва, че е загадка – с много добър успех, но затворен в себе си, мълчалив и агресивен. Следващата цел на Валентина става усмивката на по-малкия брат. Когато отива да се запознае с него тя държи в ръцете си чифт маратонки, подарени от екипа на радио Шумен: „Извиках името му няколко пъти и той се показа. Изглеждаше толкова сърдит. Подадох му кутията. В началото отказа да я вземе: „Не искам помощи!”. Мина доста време преди да спре да трепери, да приеме подаръка и да се усмихне. Беше един от най-трудните разговори в живота ми.”

Втората усмивка Валентина получава на рождения му ден, организиран от семейно-консултативния център: „Имаше всичко – балони, гирлянди, торта и раница за подарък. Въпреки, че изглеждаше много доволен, по-късно споделил на брат си, че този рожден ден би трябвало да е организиран от майка им.”

Историята, започнала пред полусъборената къща, не е към края си: Росен ще бъде настанен при брат си официално, така двамата ще получават детски надбавки и месечна помощ. Скоро по-малкият брат ще бъде записан в гимназия, която сам е избрал. А списъкът със задачи на семейно-консултативния център отново е пълен с надежда.

Краят остава отворен...

 

*Историята е базирана на истински случай, но имената и изображенията на децата са сменени.